Pala Balia – missä tuli pyörittyä

Olen aiemmistakin maista kirjoittanut tällaisen koosteen missä olen lyhyesti kertonut paikkakunnista missä ollaan käyty. Näin tulee ainakin itselle pistettyä muistiin missä ja minkälaisissa paikoissa on tullut pyörittyä. Miksipä siis tehdä Balin kohdalla poikkeusta. Me otimme haltuun pääasiallisesti Balin etelä- ja kaakkoisosia.

Seminyak

Seminyak oli ensimmäinen kohteemme Balille saavuttaessa. Ihan hirveen tarkkaa kuvaa en paikasta saanut, sen verran oli aasialaisessa meiningissä vielä totuttelua alkuvaiheessa ja matkustamisesta toipumista. Asustelimme Guess House-hostellissa, joka oli monessa mielessä ihan kiva perushostelli. Yö siellä maksoi 120 000 rupiaa nassua kohti mikä on periaatteessa kohtuu arvoka jaetusta huoneestas. Tosin kun en yöpynyt muualla Seminyakissa en ihantarkkaan tiedä paikkakunnan hintatasoa..

Seminyak on tunnettu kivoista ravintoloista ja baareista. Seminyak Squarella käytiin kahvilassa joka teki ison vaikutuksen uskomattoman laajalla, hienosti toteutetulla, kuvitetulla kahvimenullaan.

Seminyakissa yritimme käydä katsomassa AJ Hackettin benjimestaa, joka kartassa näkyi, mutta saimme kuulla, että paikka oli purettu ja paikalle rakennetaan hotelli. netistä olimme katsoneet, että täällä olisi ollut mahdollista hypätä motobungy mopon kanssa tai fireballbungy missä hyppääjä sytytetään tuleen. Mut eipä sitten hypätty…

Double Six on toinen hyvä alueen biitsi missä on myös hyviä surffispotteja. Se sijaitsee ihan Legianin ja Seminyakin välimaastossa.

Gilin saaret

Gilin saaret ovat lähellä Balia (vielä lähempänä Lombokia) ja kuuluvat Indonesialle. Kolme pikkuruista paratiisisaarta ovat ehdottomasti käymisen arvoisia. Täältä löytyy monenlaista; Gili Trawanganilla voi bilettää, Gili Airilla rentoutua ja Gili Menolla saa olla täysin omassa rauhassaan. Saarten välillä voi liikkua pienellä veneellä joka maksaa pari euroa. Lauttalippu Balilta Gilille maksaa noin parikymmentä euroa suuntaansa.

20120320-083232.jpg

Erinomainen paikka snorklaukseen ja sukellukseen, näät melkein väkisin isoja merikilppareita. Bambuisessa bungalowssa asumisessa oli aitoa fiilistä.

20120320-083054.jpg

Sanur

Sanur sijaitsee suurin piirtein Kutan korkeudella, mutta itärannikolla. Tämä paikka on erityisesti vanhemman väen suosiossa. Täältä löytyy tosiaan poikkeuksellisen paljon hienoja hotelleja juuri tuosta syystä. Tämä oli myös ainoa paikka missä illalla näki escort-tyttöjä hengailemassa…

Sanur on sillä tavalla hauska, että sillä on ikäänkuin kolme keskustaa. Molemmissa päissä pitkää rantaa on omat keskuksensa ja niiden keskivälissä virallinen keskusta, Sanur Centre. Me olimme rannan pohjoispäässä sen pari yötä ja viihdyimme hyvin. Sanurin rannalla on erityisen hyvät mahdollisuudet kaikenlaiseen vesiurheiluun.

Koko matkani varrella vastaantulleista paikoista parhaat mahdollisuudet napata bussi melkein mihin tahansa oli Sanurin biitsin pohjoispäässä, myös hintataso oli kohdallaan. Samasta paikasta lähti myös lautat Lembonganin saarelle. Sanurissa näki myös hauskoja pakettiautotakseja mihin mahduttiin mekin rinkkojen kanssa kyytiin..

Asuimme homestayssa. Kun emme kaivanneet yöelämää, vaan mukavan paikan missä hengata ja huristeilla vesijeteillä oli Sanur aika hyvä valinta. Mielettömiä pizzoja puulla lämmitettävästä kiviuunista.:)

Kuta

20120320-080611.jpg
Kuta on varmaan suosituin kohde Balilla, joten turistia, ravintolaa, hieromalaitoista ja kaiken maailman kauppiasta löytyy joka lähtöön. Meininki on aika kaukana pikkukylistä ja paikallisten elämästä, mutta ei tämä nyt niin hirveä paikka mun mielestä ollut mitä monet pelotteli. Kai siitä kertoo sen, että viihdyimme täällä useamman yön. Mun mielestä tämä vilkkaampi puoli Balista on myös hyvä nähdä.

Biitsi oli upea, joskin aika ruuhkainen. Surffausaallot oli parhaat mitä koskaan olen nähnyt. Ei kai Kuta suotta olekaan saanut mainettaan yhtenä parhaista surffispoteista. Lautoja on helppo vuokrata suoraan rannalta muutamalla eurolla, paikalliset jäbät myös opettaa mielellään kevyttä korvausta vastaan.

Basaarikadut, mistä löytyy vaikka mitä ihmeellistä ostettavaa ovat Poppies lane 1 ja 2. Tein huomion, että Poppies 2 on hintasoltaan hieman edullisempi. Erityisesti aurinkolaseja (kaiken maailman RoyBoneja), kenkiä, kelloja ja vaatteita löytyy. Jaksaa vain etsiä ja tinkiä. Parhaat saumat saada hyvät hinnat on aamulla (morning price, koska he uskovat, että aamun eka kauppa tuo onnea myyntipäivään) ja illalla juuri kun kauppias on jo sulkemassa kojuaan. Merkkiliikkeissä (jotka pääasiallisesti löytyvät Kuta Squaren tuntumasta) hintataso on aika sama kuin Suomessa.

Kaikki isot baarit löytyvät Legian Streetiltä. Poppies lanien toisessa päässä on ranta ja toisessa päässä legian street. Ilta-aikaan katu on ihan näkemisen arvoinen, sillä siellä on melkoinen tivoli pystyssä laservalojen liikkuessa basson jytkeessä jo siinä kadulla. Lähialueen parhaat ruokapaikat löytyi Poppieseilta.

Lentokenttä sijaitsee paljon lähempänä Kutaa kuin Denpasaria, vaikka onkin nimetty Balin pääkaupungin Denpasarin mukaan. Taksi lentokentälle maksaa jotain 50 000 rupiaa.

Asustelimme homestayssa Poppies 2:n alkupäästä poikkeavalla sivukadulla. Paikka oli erinomainen, sillä se oli lähellä rantaa ja muita pellipaikkoja, mutta kuitenkin tosi rauhallinen. Yö maksoi tuulettimella varustetussa huoneessa 150 000 rupiaa per huone, ilmastoinnilla 250 000 rupiaa. Taiteilija Pietiläisen kitarakin soi vanhaan malliin, vaikka mies itse taitaa olla vielä aamutunnelmissa…

20120320-083654.jpg

Padangbai

Padangbai on pikkuinen satamakaupunki. Padangbaista lähtee lautat Lombokiin ja Gilille. Paikalliset olivat rennonoloista väkeä. Sen erikoisempaa tekemistä täältäkään ei hirveästi löydy, mutta maha tuli täyteen ja katto löytyi pään päälle, joten olin ihan tyytyväinen. Padangbaista löytyy yksi Balin vanhimpia hindutemppeleitä. Yli tuhat vuotta vanha temppeli on edelleen seremoniakäytössä.

Koska kovan tuulen takia en päässyt sukeltamaan rahtilaivan hylylle Tulambeniin kävin tekemässä pari sukellusta pienen kalastusaluksen hylylle Padangbaissa. Mielenkiintoisia vastaantulleita tuttavuuksia olivat leijonakalat ja rauskut. Myös hyviä snorklauspaikkoja on lähistöllä.

Gilin lauttalippu yhteen suuntaan maksoi täällä noin 165 000 rupiaa (edullinen). Lautat lähtee yleensä aamulla, joten Padangabai on ihan hyvä paikka viettää yö matkalla Gilille. Joskus voi käydä myös niin ,että huonon sään takia lautta ei kuljekaan. Edullisia majoituksia löytyy. Minä asustelin Seranga Inn:ssa ja maksoin tuulettimella varustetusta kahden hengen huoneesta 150 000 rupiaa, eli aika perushinnan.

Padangbaista pääsee bussilla oikeastaan vain Ubudiin, Sanuriin, Kutalle ja Candidasaan. Lautoilla taas Lombokiin ja muillekin läheisistä saarista.

Candidasa

Reissun lähestyessä loppuaan ajattelin, että katselen jonkun paikan missä ottaa vielä pari päivää huilia poissa kaupunkien hulinasta. Aika randomilla valitsin bussifirma Paraman listoilta paikan nimeltä Candidasa, jonka Lonely Planet kertoi olevan pikkuruinen ja hiljainen kylänen ihan Padangbain vieressä.

Tähän tarkoitukseen paikka olikin oikein hyvä, täällä on ihan pakko olla tekemättä mitään. Candidasan ranta on aika erikoinen sillä koko rantaa peittää mustat, sileät pikkukivet. ei mikään löhöilybiitsi siis.. Snorklausnja sukellusreissuille pääse täältäkin, aikalailla samoille spoteille kuin Padangbaista. Myös Padangbaista lähteneitä lauttoja voi katsella horisontissa. Paikalliset vievät myös mielellään kalareissulle merelle, pientä korvausta vastaan luonnollisesti.

20120320-080422.jpg

Kylän rakenne oli samanlainen kuin kotikylällä, eli kaikki kaupat ja muut on yhden tien varrella. Tie on aika vilkkaasti liikennöity ja sen verran maalla ollaan jo täällä, että tiellä likkuu vaikka minkä näköstä rälläkkää ja melu oli sitten sen mukaista.

Candidasassa asustelin hostellissa, nimeltä Ari Cottages. Sehän voisi muuten olla myös kotitaloni nimi, heh heh… Hostellin omisti australialais-indonesialainen pariskunta ja paikan isäntä, vanha aussiukkeli oli melkoinen kekkuli. Hän esimerkiksi esitteli minutkin nimeltä ja kotimaaltani kaikille hostellin pienen ravintolan asiakkaille kun tulin paikalle. Asuin itsestäni neljän hengen dormissa ja maksoin yöstä 60 000 rupiaa, eli aika tasan 5€. Reissun edullisin majoitus.

20120320-083843.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry takaisin sivun alkuun