Waitomo caves – vettä reiässä

Uusi-Seelanti on kuuluisa luonnon ihmeistään. Ensimmäisen läheisemmän kontaktin tämän maan ainutlaatuisiin ihmeisiin otimme heti kun pääsimme pois Aucklandista ja jyräytimme uljaat ratsumme Waitomo Caveseille.

20120210-055508.jpg

In maori language ’wai’ means ’water’ and ’tomo’ means ’hole’.

Sitäpä nämä luolat todella olikin. Veden liuskekiviseen maaperään kovertamia korkeita uria, arvioisin luolien olleen noin 40 metriä maanpinnan alapuolella.

Monenlaisia vaihtoehtoja oli erilaisista reissuista eri luoliin, joista osassa mentiin jalan ja osassa veneellä. Me valitsimme 39NZD maksaneen reissun luolaan, jossa käveltiin koko matka. Ilman opastusta luoliin ei päässyt.

Tämä luola jossa me kävimme oli vanha maanalainen jokiuoma. Korkeus vaihteli parista metristä viiteen metriin. Vettä luolassa virtasi vielä sen verran, että siellä on mahdollista tehdä myös blackwater raftingia. Luola oli noin 3 kilometriä pitkä ja se päättyi mereen.

20120210-055844.jpg

Aikanaan (viimeiset tiettävästi vielä noin 300-400 vuotta sitten) tässäkin luolassa on vipeltänyt nyt jo sukupuuttoon kuolleita Moa lintuja, joista suurimmat olivat jopa 3 metriä korkeita.

Luonnon ledivalot

Luolan katot olivat täynnä pieniä valkoisia valopisteitä, vähän kuin ledivaloja. Kiiltomatoja tietenkin ja niitä oli muuten paljon. Matoset kehräsivät katosta roikkuvaa rihmaa joka loisti niiden valossa. Aika veikeitä.

20120210-055629.jpg
Aika upeita oli myös luolan katosta roikkuvat tippukivet. Luolassa on lämmintä noin 15 astetta ympäri vuoden. Tämä oli hyvä avaus luonnon ihmeelliseen maailmaan.

Ai niin, parhaillaan tuotannossa olevaa Peter Jacksonin Hobitti leffaa kuvattiin tässä aivan lähellä. Kuulema viimeiset kuvausryhmän rippeet olivat lähteneet kylästä muutama viikko takaperin. Kivenheiton päässä täältä oli myös mesta, missä hostellihuoneita on tehty mm. junasta ja lentokoneesta. Näytti ihan kivalta, mutta haluttiin ajaa illaksi Rotoruaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry takaisin sivun alkuun