Luonnon kuumat lähteet

Eipä ole ennen tarvinnut jättää luonnossa uimista väliin sen takia, että vesi olisi ollut liian kuumaa. Nyt on sekin ihme todistettu, Taupossa todellakin kävi näin, hivenen pisti ihmetyttämään.

Uuden-Seelannin pohjois-saarella maaperä on laajoilla alueilla hyvin tuliperäistä. Sen usein haistaa ilmassa olevista kaasuista, mutta usein sen huomaa myös maasta nousevista höyrypatsaista. Tuliperäinen maa saa aikaan myös kuumia lähteitä, joissa vesi voi helpostikin olla 40-50 asteista. Jossain kohden jopa kuumempaakin..

Rotorua ja Taupon seudut ovat hyviä alueita löytää kuumia lähteitä (eli ”hot water pooleja” tai ”hot springsejä”). Monet lähteistä on yksityisten omistamilla alueilla ja niihin on pääsymaksut (jolloin myös olettaisin fasiliteettien olevan kunnossa..), mutta jos hakusessa on ilmainen kuuma lähde tai kuuma vesi allas seuraavassa pari vinkkiä mestoista, jotka me löysimme paikallisten avustuksella.

Kerosene Creek, Rotorua

20120216-102614.jpgNoin 25 kilometrin päässä Rotoruasta sijaitsee Kerosene Creek, kuumavesiallas joka oli näistä meidän löytämistämme kaikin puolin täysin ylivoimainen. Huikea mesta.

Parkkeerattuamme autot lähdimme kävelemään parkkipaikan vieressä virranneen joen vartta pitkin ja vaikka opasteet kertoivat matkaa itse Kerosene creekille olevan muutaman kilometrin löysimme parin sadan metrin päästä upean poukaman, missä paikalliset pikkupojat molskivat. Nuo pojat olivat sitä mieltä, ettei pitemmälle kannattanut mennä, ei siellä kuulema mitään sen ihmeellisempää ollut,joten jäimme tähän.

Paikalla oli hieno pieni, ehkä 3-4 metrinen vesiputous ja sen alla isohkon uima-altaan kokoinen allas. Veden syvyys vaihteli puolesta metristä reiluun metriin, hyvä hiekkapohja. Vesi oli aika kirkasta, mutta rikki ja muut kaasut haisi aika voimakkaasti. Veden lämpö oli varmaan hyvin lähellä 40 astetta, eli juuri aika sopivaa uiskenteluun. Oli aika letkeä fiilis makoilla lämpöisessä vedessä auringon tehdessä laskuaan.

Pikkupoikien touhua katseltuamme pitihän sitä isojenkin poikien käydä muutaman kerran hyppäämässä vesiputouksen päältä altaaseen. Ainoa paikka mihin pystyi hyppäämään oli putouksen suurin kuohu, sillä siinä vesi on kaivanut pohjaa vähän syvemmäksi eikä siinäkään veden korkeus ollut kun vähän reilu metri eli jalat kyllä tomahti aika vauhdilla pohjaan asti..

Koska kyseessä on ihan puhdas luonnon paikka ei pukukoppeja tai mitään muutakaan tietenkään ole..

Ajo-ohjeet Rotoruasta

Aja Rotoruasta Taupoon päin tietä nro 5. pitkin. Varttitunnin ajon jälkeen tulet kohtaan, jossa tie nro. 5 kaartaa oikealla ja vasemmalle kääntyy tie nro 38. Jatka edelleen vitostietä, tämä on kuitenkin hyvä maamerkki siihen, että ihan pian tuon risteyksen jälkeen vasemmalle kääntyy Old Waikaremona Road. Käänny sinne ja aja tätä möykkyistä hiekkatietä pari kilometriä kunnes saavut parkkipaikalle. HUOM! Old Waikaremona Road suljetaan illalla, olisiko ollut klo 20.

Parkkipaikalta löytyy opasteet kohti Kerosene Creekia. Älä huoli vaikka opasteissa puhutaan muutaman kilometrin matkasta, paras mesta josta kerroin on vain muutaman sadan metrin kävelyn päässä.

Hot water beach, Taupo

Tauposta löytyi mukavan erilainen paikka. Kylmävetisen Taupojärven rannalla on ilmeisesti useampiakin paikkoja, missä tulikuuma vesi laskeutuu alas vuorilta ja sekoittuu kylmään järviveteen. Oli aika hauska, kun veden lämpötilaa pystyi tässä poukamassa säätelemään siten, että liikkui joko lähemmäs kuuman puron päätä tai lähemmäs järveä. Myös kylmä-kuumahoito oli aika helppo järjestää. Itse ranta on tältä kohti aika matala, joten kuumassa vedessä pystyi lähinnä istuskelemaan tai makoilemaan, muttei uimaan. Kuumanpuron lopussa muodostaman vesiputouksen alle pystyi myös mennä suihkuttelemaan.

Kävelimme rantaan tuon puron vartta pitkin, yläjuoksun puolelta. Siellä oli muutama sopivan näköinen uimapoukama, mutta vesi oli ylempänä niin mahdottoman kuumaa ettei uiminen missään tapauksessa tullut kysymykseen.

Ajo-ohjeet Tauposta

Jos ajelet tietä nro 1/5 (sama tie, kaks numeroo täs kohti) käänny Spa Roadille ja ajele Taupo Bungylle asti. Taupo Bungyn jälkeen käänny vasemmalle County Avelle. Aja county aven päähän ja iske auto parkkiin. Älä lähde Huka Fallsien polulle vaan jatka ikäänkuin County Aven suuntaisesti eteenpäin nurmikentille. Menitpä sitten oikean tai vasemman kautta löydät ennen pitkää metiköstä puron , jota seuraamalla löydät paikan missä se laskee järveen. Parempi reitti kulkea on kuitenkin vasemman kautta, jolloin jossain vaiheessa löydät Taupo-järven rannan. Uiskentelupaikka on pienen puusillan alla. Matka parkkikselta uimapaikalle on muutama sata metriä, alle puolikilsaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös