Tongariro national park – Päiväkävelyllä Mordorin mailla

Sadan kilsan päästä Tauposta sijaitsee Tongariro National Park. Kansallispuisto, jonka vaellusreitti ”Alpine crossing” on monesti nimetty maailman upeimpien päiväkävelyreittien eliittiin. Eikä suotta, tämä on kyllä semmoinen ”must-juttu” mitä pohjois-saarella kannattaa tehdä. Käsittääkseni Taru Sormusten Herrasta leffatrilogian legendaarinen Mordorin vuori on juuri täällä Tongariron kansallispuistossa. Kiitos vain ystäville suosituksesta lähteä tänne.

Itse reitti on noin 19 kilometriä pitkä ja reitti on hyvin merkitty. Pääosin maasto on aika helppokulkuista, mutta välillä on jyrkkiä mäkiä ja kivikoita. Nousua reitillä tulee reilun kilometrin verran ja perusreitin korkeinkohta on noin 1880 metrissä. Aikaa reitin kiertämiseen menee helpostikin 7-8 tuntia vaikka pitäisi vauhtia yllä. Ehdottomat varusteet mukaan on evästä (voileipiä, hedelmiä, pähkinöitä), pari litraa vettä, aurinkorasvaa (suojakerroin saa olla aika korkea, esim. 50) ja hyvät kengät, jotka kannattaa kyllä ajaa kunnolla sisään ennen tätä reissua. Reitti on maksuton.Jos näyttää, että olisi tulossa sadetta tai sumua ei kannata lähteä..

20120210-064829.jpg

Miten päin kulkea?

Me olimme liikenteessä normaalin tapaan kahdella autolla, joten päätimme tehdä niin, että toinen autokunta lähtee toisesta päästä ja toinen toisesta. Vaihdetaan avaimia reitillä, niin pääseee sitten reitin päätteeksi autolla liikkeelle, sillä kyseessä ei ole mikään lenkki vaan reitti pisteestä A pisteeseen B.

20120210-065014.jpg

Toinen pää on Ketetahi Carpark, josta on helppo ajaa ohi, sillä paikalle ohjaa vain pieni tienviitta tien nro 46 keskivaiheilla. Me lähdimme täältä päästä ja reitti osottautui siinä mielessä haastavaksi, että näin päin kulkiessa nousu on jatkuvaa ja melko jyrkkää kuitenkin koko ajan. Nousun keskellä oli onneksi reitin ainoa vesitankkauspiste ja vessa. Täältä suunnasta myös korkeimmalle huipulle kapuaminen pitää tehdä hiekkarinnetta pitkin.

Toisesta päästä, Mangatepopo Carparkista liikkeelle lähtiessä nousu on ajoittaisempaa ja välillä matkalle sattuu tasaisia pätkiä, jotka antaa jaloille aikaa toipua. Myös huipulle nouseminen onnistuu täältä suunnasta vähän kovempaa tannerta pitkin. Mangatepopo on myös parisataa metriä ylempänä kuin toinen pää, joten nousua ei tule ihan niin paljoa. Ihan riittävästi siltikin… Mitä tarkkailtiin maastoa ja vertailtiin kokemuksia, niin ehdottomasti suosittelen lähtöpisteeksi Mangatepopo Carparkia. Sinne on aika iso kyltti tieltä nro 47.

20120210-065106.jpg

Maailman upeimmat maisemat?

Kun olimme kavunneet hikipäässä rinnettä kolme tuntia ja aloimme olla noin 1500 metrin korkeudessa repussa liiskaantuneet voileivät maistuivat erityisen maukkailta. Siinä kun paitoja kuivateltiin vuoristotuulessa mietiskeltiin, että tuskinpa paljon komeemmassa paikassa ei voisi leipiä mutustella.

20120210-065004.jpg

Reitin varrella maisemat vaihteli vehreästä viidakosta ja vesiputouksista, matalakasvuiseen vuoristomaisemaan ja erittäin karuun, mutta uskomattoman upeaan tulivuoren kraateriin. Myös vieressä nouseva Mt. Doomin näköinen tulivuori on aika vaikuttava uhkaavalla olemuksellaan. En osaa edes kuvailla, mutta lupaan, ettei Tongariro tuota pettymystä.

20120210-065113.jpg

LeTim, riittääkö tuo reilu 1880 metriä siihen, et voi sanoo olevansa huipputiimi?

20120210-065053.jpg

Kirjoittanut Petri Virta

Maalaispoika kaupungissa. Työkseni muotoilen markkinointia Aava & Bangilla ja jaksan joka päivä innostua digitaalisesta markkinoinnista. Kotoisin Rautalammilta, nykyisin majailen Jyväskylässä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *